Zwanger en ziekte van Crohn

Zwanger en ziekte van Crohn

Als u de ziekte van Crohn heeft en u wilt zwanger worden dan zijn er natuurlijk nogal wat vragen waar u graag eerst antwoord op wilt hebben. De belangrijkste vraag is misschien wel voor u, kan mijn kind het ook krijgen? Hier zal het antwoord ook altijd duidelijk in zijn, namelijk ja het kan maar het kan ook niet. Het is namelijk niet wetenschappelijk bewezen dat de ziekte van Crohn een erfelijke ziekte is. Het is wel zo dat uw kind waarschijnlijk het gen wel met zich mee zal dragen, maar of deze ooit actief wordt dat valt te betwijfelen. Je ziet namelijk vaak in families van patiënten die Crohn hebben dat hij/zij de enige in de familie is die de ziekte van Crohn heeft. Hierdoor zal geen een arts u het ook afraden om zwanger te worden als u de ziekte van Crohn heeft, tenzij uw lichamelijk gesteldheid het natuurlijk nog niet toelaat. Vraag daarom voordat u wilt gaan beginnen met zwanger worden het altijd aan uw behandelend specialist, aangezien deze u al wel wat tips kan geven hoe u dit omtrent uw Crohn het best kan aanpakken.

Een van de kenmerken van zwanger en ziekte van Crohn hebben is dat bijna altijd de Crohn heel rustig blijft, een voorwaarde is wel dat de Crohn op het moment van zwanger worden niet in zijn actieve fase zit. Zwanger en ziekte van Crohn hebben zal wel altijd voor het gevoel van de vrouw anders zijn, omdat je in je achterhoofd altijd het gevoel hebt dat iets niet goed gaat. Er kunnen natuurlijk altijd van allerlei complicaties optreden die gerelateerd kunnen worden aan de ziekte van Crohn, zoals: miskraam, laag geboortegewicht of prematuur geboren. Een risico zal er dan ook altijd wel zijn, maar eigenlijk heeft elke zwangerschap wel een risico inzich, maar alles wat je kan voorkomen om je zwangerschap in gevaar te brengen is natuurlijk meegenomen. Het advies wat wij willen geven aan degene die zwanger en ziekte van Crohn hebben is om het vooral rustig aan te doen, omdat dit in ieder geval ervoor zorgt dat het lichaam zich beter kan onderhouden.

Zwanger worden

Voordat je hier aan begint is het advies wel om goed te kijken

Eén reactie

  1. Hallo,

    Ik heb inderdaad moeten stoppen met werken doordat de zwangerschap mijn lichaam te zwaar belastte in het eerste trimester. Ik ben hierdoor voor de 3de keer mijn part-timejob kwijtgeraakt (full time werken was niet meer haalbaar na mijn 2de opstoot). Na 1 maand platte rust is mijn lichaam terug hersteld en nu heb ik de normale zwangerschapskwaaltjes. Momenteel is mijn vrucht niet te licht maar te zwaar door mijn schildklier lijden dat op zich weer een gevolg is van de uitputting en vermoeidheid veroorzaakt door mijn crohn, die ik al meer dan 10 jaar bevecht. Voor mij was het een keuze tussen werken of een gezin omdat ik geen energie genoeg heb om de 2 te combineren zoals andere vrouwen dat doen. Maar dit is een bewuste keuze geweest, en mijn familie en vriend steunen me enorm. Zowel moreel als financieel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *