Ziekte van Crohn

Ziekte van Crohn - afbeelding 1

Ziekte van Crohn (ook wel bekend als granulomateuze colitis en regionale enteritis) is een ontstekingsziekte van de darmen die een deel van het maag-darmkanaal van anus tot mond beïnvloeden, waardoor een grote verscheidenheid aan symptomen. Voornamelijk veroorzaakt het buikpijn, diarree (die bloederige kan zijn), braken of en/of gewichtsverlies. Maar het kan ook complicaties veroorzaken buiten het maag-darmkanaal zoals huiduitslag, artritis en oogontsteking. Het wordt ook wel een welzijnsziekte genoemd aangezien het aantal geval van de ziekte van crohn vooral in westerse landen aanwezig is. Rokers hebben drie keer meer kans om de ziekte van Crohn te ontwikkelen.

De ziekte van Crohn heeft de neiging om in eerste instantie te presenteren in de tieners en twintigers, met een piek incidentie in de jaren vijftig tot zeventig, hoewel de ziekte kan optreden in elke leeftijd. Behandeling opties zijn beperkt tot het controleren van symptomen, het onderhouden van remissie en het voorkomen van terugval. Aangezien het een chronische ziekte is kan deze niet compleet genezen worden op het moment van schrijven, maar met een goed dieet en medicatie is hij vaak wel regelmatig te onderdrukken.

Het spijsverteringsstelsel

De ziekte van Crohn komt vaker voor in de noordelijke landen, en toont een hoger overwicht in de noordelijke gebieden van hetzelfde land. De incidentie van de ziekte van Crohn wordt gedacht dat gelijkaardig in Europa, maar lager in Azië en Afrika. Echter, slechts iets meer vrouwen dan mannen de ziekte van Crohn. Ouders, broers en zussen of kinderen van mensen met de ziekte van Crohn hebben 3 tot 20 keer meer kans om de ziekte te ontwikkelen. Twin studies tonen een concordantie van meer dan 55% voor de ziekte van Crohn.

Geschiedenis en ontdekking van de ziekte van crohn

De ziekte werd genoemd door American gastro-enteroloog Burrill Bernard Crohn, die in 1932 samen met twee collega’s beschreef een reeks van patiënten met ontsteking van het ileum, het meest getroffen gebied door de ziekte. Om deze reden heeft de ziekte ook wel regionale ileitis Er zijn drie categorieën van de ziekte presentatie in de ziekte van Crohn: stricturing, doordringend, en inflammatoire. ”” Stricturing ziekte veroorzaakt vernauwing van de darm die kunnen leiden tot darmobstructie of veranderingen in het kaliber van de ontlasting. ” Penetrating ziekte” creëert abnormale doorgangen (fistels) tussen de darmen en andere structuren zoals de huid. Ontstekingsziekte (of niet-stricturing, niet-penetrerende ziekte) veroorzaakt een ontsteking zonder vernauwingen of fistels.

burril-crohnInflammatoire darmziekten werden beschreven door Giovanni Battista Morgagni (1682-1771), door de Poolse chirurg Antoni Leśniowski in 1904 (die leidt tot het gebruik van de naamgever “Leśniowski-ziekte van Crohn” in Polen) en door de Schotse arts T. Kennedy Dalziel in 1913.

Burrill Bernard Crohn, een Amerikaanse gastro-enteroloog in New York City’s Mount Sinai Hospital, veertien gevallen beschreef in 1932 en heeft deze toegezonden aan de American Medical Association onder de noemer van “Terminal ileitis: een nieuwe klinische entiteit”. Later dat jaar werd hij, samen met collega’s Leon Ginzburg en Gordon Oppenheimer publiceerde de case series als “Regionale ileitis: een pathologische en klinische entiteit”.

Ziekte van Crohn de laatste jaren

De laatste jaren zijn er diverse ontwikkelingen geweest op het gebied van behandelingen voor mensen met ernstige symptomen van de ziekte van Crohn. Daarbij zullen we proberen u zo goed mogelijk op de hoogte te houden over de diverse ontwikkelingen en behandelingen over de ziekte van Crohn.

Voor meer informatie over de behandeling van de ziekte van Crohn lees dan ook onze artikelen hierover = > Ziekte van Crohn behandeling

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *