Ziekte van Crohn dieet

ziekte-van-crohn-dieetZiekte van Crohn dieet

Eigenlijk kunnen we hier in het begin al meteen heel kort over zijn, namelijk er is niet echt een compleet ziekte van crohn dieet die voorkomt dat je geen last meer hebt van de ziekte. Het feit is er geen wetenschappelijk bewezen dieet voor inflammatoire darmziekte zijn. De meeste deskundigen zijn echter wel van mening dat sommige patiënten specifieke voedingsmiddelen het beste kunnen vermijden die uw gastro-intestinale symptomen namelijk kunnen veroorzaken, in het bijzonder tijdens de actieve periode de ziekte flares herkennen zodat je hier van kan leren. Voor iedere patient kan dit namelijk ander voedsel zijn, en als je eenmaal weet wat jou “trigger voedsel” is kan je het  opgeblazen gevoel, buikpijn, krampen en diarree beter beheersen. Tegelijkertijd zal je ontstoken darmen tijd hebben om te genezen. Maar let op ook al heb je door de jaren heen wel een goed idee wat voor een eten je het beste kan vermijden, het is geen geneesmiddel als je je aan jou ziekte van Crohn dieet houdt.


Als u problemen heeft gehad met het absorberen van voedingsstoffen als gevolg van de ziekte van Crohn, is het belangrijk om een high-calorie, eiwitrijk dieet te volgen, zelfs als je geen zin hebt om te eten. In deze setting, zou een effectieve ziekte van Crohn dieet plan, op basis van aanbevelingen van experts benadrukken om het eten van regelmatige maaltijden – plus een extra twee of drie snacks – per dag. Dat zal helpen ervoor zorgen dat u voldoende eiwitten, calorieën en voedingsstoffen binnen krijgt. Daarnaast moet u uw aanbevolen vitamines en mineralen supplementen die uw arts voorgeschreven heeft nemen. Door dit te doen zul je in staat zijn om de nodige voedingsstoffen aan te vullen in je lichaam.

Welke voedingsmiddelen moet ik vermijden met de ziekte van Crohn dieet plan?

De voedingsmiddelen die leiden tot symptomen verschillen voor elke persoon met de ziekte van Crohn. Om te weten welke voedingsmiddelen u het beste kunt vermijden is het toch vooral in de gaten houden op welke voedingsmiddelen uw lichaam het meest reageerd. Veel mensen met de ziekte van Crohn zijn het erover eens dat het voedsel op de volgende lijst symptomen verergeren tijdens ziekte flares. Dus het is mogelijk dat ten minste enkele van deze genoemde levensmiddelen zal leiden tot uw ziekte van Crohn symptomen:

 • alcohol (gemengde dranken, bier, wijn etc.)
 • boter, mayonaise, margarine, oliën
 • koolzuurhoudende dranken
 • koffie, thee, chocolade
 • maïsbladeren
 • zuivelproducten (als lactose-intolerantie)
 • vet voedsel (gebakken voedsel)
 • voedingsmiddelen rijk aan vezels
 • gasproducerende voedingsmiddelen (linzen, bonen, peulvruchten, kool, broccoli, uien)
 • noten en zaden (pindakaas, andere notenpasta)
 • rauwe groenten
 • rood vlees en varkensvlees
 • kruidig voedsel
 • volle granen en zemelen

Als je eenmaal hebt geïdentificeerd welke voedingsmiddelen uw symptomen veroorzaken voor het afvangen hiervan, kunt u ervoor kiezen om ze te vermijden of om nieuwe manieren van voorbereiding te vinden van hen die ervoor zorgt dat ze toch nog te eten zijn en het lichaam dit beter verdraagt. Om dat te doen, moet u experimenteren met verschillende voedingsmiddelen en bereidingswijzen om te zien wat het beste werkt voor jou. Bijvoorbeeld, als bepaalde rauwe groenten leiden tot een flare, hoeft u ze niet per se op te geven. Het kan zijn dat ze stomen, koken, of stoven u zal toelaten om ze toch nog te eten, zonder verhoogd GI symptomen. Als rood vlees het vet verhoogt in de ontlasting, zou je kunnen proberen het eten van de entrecôte te vervangen voor een magerder gesneden rundvlees. Of je zou kunnen besluiten om op een laag-vet gevogelte te vertrouwen en/of vis als uw belangrijkste bronnen van proteïne te gaan gebruiken.

Tips voor dieet ziekte van crohn?

Eigenlijk zijn de meeste dieet tips voor crohn patienten voor iedereen weer anders, dus om hier nu over te zeggen dat je dit moet doen of dat is niet te doen. Als je een Crohn patiënt bent die over het algemeen nog weinig last van de ziekte heeft, dan is het wel verstandig om goed op te letten wat je eet. Je zit dan nog in de zogenaamde verkenning fase voor jou ziekte van Crohn dieet.

Veel van de ziekte van Crohn voeding tips en dieet boeken zijn dan ook gericht op licht verteerbaar voedsel welke het makkelijkst ook door ziekte ontstoken darmen toch verwerkt kunnen worden, maar je ontkomt er niet aan om af en toe ook wat zwaarder op de maag liggende producten te eten aangezien je toch je voedingsstoffen nodig hebt.

3 reacties

 1. Ben in Augustus geopereerd aan slokdarmkanker en mag alles eten in kleine hoeveelheden.Kreeg verleden week na een operatie te horen dat ik de ziekte van crohn heb en vraag me nu af kan ik doorgaan met die kleine hoeveelheden na die buis/maag ingreep ??

 2. Er is bij mij geconstateerd dat ik de ziekte van Crohn heb. In het begin was het veel experimenteren met voeding en hou bij wat ik wel en niet kan verdragen. Ik begin elke ochtend bijvoorbeeld zelfgetrokken ossestaartsoep of runderbouillon, wat later enkele boterhammen biologisch volkoren brood wat vezelrijk is. Gek genoeg merk ik dat juist dit vezelrijke brood mij heel erg goed doet. Ook eet ik op de dag tussendoor volle yoghurt met honing en tussendoor enkele plakken biologische leverworst of brie (voor aanvulling van eiwitten en ijzer). Ik zie wel op vele forums dat het per persoon zo verschilt wat hij / zij wel of niet kan verdragen. Het is heel persoonlijk en inderdaad, een lijstje bijhouden wat je wel en niet kan verdragen. Misschien heeft iemand iets aan deze tip. Ik drink de hele dag door veel water. In een groot glas doe ik 2 theelepeltjes biologische appelazijn. Ik merk dat mijn darmen daar heel goed op reageren. Ik wens alle mensen die deze ziekte hebben heel veel sterkte toe.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *