Ziekte van Crohn voeding

Welke voeding is het beste voor u? Mag ik alles nu eten of niet? Moet ik een dieet volgen om de symptomen van Crohn te verminderen?

Dat zijn zomaar wat vragen die een gemiddelde Crohn patient heeft. Vooral als bij u onlangs  Crohn is vastgesteld heeft u nogal wat vragen. Waarschijnlijk heeft u al heel veel informatie gekregen van uw arts, en heeft u al diverse websites over de ziekte van Crohn bezocht………toch? Als dit de eerste website is die u over de ziekte van Crohn bezoekt lees dan eerst eens ons artikel –> Ziekte van Crohn Symptomen voor meer medische informatie.

De grote vraag is namelijk bij de ziekte van Crohn, welke een chronische ziekte is van de darmen, welke voeding wel of nou niet.

Over de ziekte van Crohn voeding en het hoe en wat proberen we in dit artikel wat dieper op in te gaan.

Ziekte van Crohn voeding algemeen

De voeding bij de ziekte van Crohn is een belangrijk iets. Zoals wij ook in het artikel Ziekte van Crohn dieet hebben beschreven is het namelijk belangrijk om goed op te letten wat je eet. Het is namelijk een bewezen iets dat bepaalde voedingsstoffen zoveel mogelijk moet vermijden als je de ziekte van Crohn hebt. Van veel andere voedingsstoffen zijn de meningen over verdeeld.

ziekte-van-crohn-eetlustDe ziekte van Crohn is zoals we in de andere artikelen ook al uitgelegd hebben is een ziekte waarbij het immuunsysteem van de darmen wordt aangetast. De meest voorkomende symptomen van de ziekte van Crohn zijn buikpijn en diarree. Deze ziekte begint meestal in de jeugd en heeft de neiging te ontstaan aan het einde van de dunne darm in inflammatoire zwelling. Het kan echter invloed hebben op elk deel van het spijsverteringskanaal. De ziekte van Crohn treft mannen en vrouwen in gelijke mate en lijkt te lopen in sommige families ook al is er min of meer bewezen dat het niet erfelijk is. Ongeveer 20 procent van de mensen met deze ziekte hebben een bloedverwant met een vorm van inflammatoire darmziekte (IBD), de algemene naam voor ontstekingsziekten veroorzaken in de darmen.

Ziekte van Crohn Voeding en recepten

Binnenkort willen we hier gaan beginnen met recepten uitwisselen wat je als Crohn patiënt het beste kan eten ondanks dat de ziekte van Crohn actief is. Ook al moet je rekening houden met bepaalde voedingsmiddelen, je kan nog steeds lekker eten namelijk. Heb jij zelf ook suggesties over een lekker recept wat volgens jou de Crohn niet schaadt dan kan je dit hieronder melden in het reactie scherm, alle suggesties zijn welkom.

Wat niet te pakken als je Crohn hebt?

Er zijn hele lijsten beschikbaar op het internet wat je het beste kan laten staan, en veel van deze tips zijn ook beschreven in ons artikel –> Ziekte van Crohn dieet

Maar voor alles bij Crohn geldt, wat voor de ene persoon helpt, helpt niet voor de ander. Het is veel zelf experimenteren met wat voor jou het beste is, bij de een slaat bijvoorbeeld koffie meteen aan en zijn de darmen onrustig en gevoelig en bij de ander kan het zijn dat hij 10 koppen koffie op een dag drinkt en nergens last van heeft.

 

6 reacties

 1. Ik zou me graag willen aanmelden voor een soort patienten forum waarop patienten elkaar kunnen steunen, zonder in details te hoeven treden met hun naaste familie of vrienden.een forum waarop patienten elkaar op de hoogtekunnen brengen van alternatieve medicatie, behandelmethodus etc.etc. De laatste bevindingen van de ziekte kunen uitwisselen.
  Hoor graag van jullie

 2. Er zijn diverse fora op het internet te vinden over de ziekte van Crohn, en wij hebben er op dit moment bewust voor gekozen om dat niet via onze website aan te bieden.

  Als u interesse heeft in bepaalde materie dan kunt u ons altijd een e-mail sturen of d.m.v. een reactie om meer informatie vragen, of natuurlijk te reageren op de diverse artikelen die we plaatsen.

 3. Door mijn Crohn kan ik slecht tegen zuivelproducten (lactose-intolerantie). De ene keer kan ik er beter tegen dan de andere keer.
  Wat ik goed verdraag is Minus-L yoghurt verkrijgbaar bij de Jumbo. Veel lekkerder dan soja-producten.

  Verder eet ik dus over het algemeen geen producten waar melk in zit (en dan valt er al heel veel af). Voor je darmen is dit in ieder geval erg rustgevend. Als ik me netjes aan mijn ‘dieet’ houd merk ik bijna niet dat ik Crohn heb (behalve dan de hevige vermoeidheid en alle andere klachten).

  Een leuk forum: http://www.crohn-forum.nl/forum/

 4. Ik ben 20jaar oud en het blijkt dat ik 4jaar lang ziekte van crohn heb
  Ik heb een maandje geleden een coloscoopie onderzoek gehad
  in ikazia ziekenhuis mijn arts was niet zo duidelijk ik kreeg niet zoveel
  infoematie over wat ik wel en niet mag eten,jammer genoeg :(.
  Ik slik zelf nu medcijnen om me dunnedarm te kalmeren
  Ik weeg 53kilo ben heel dun. En als ik een dieet volg (niet dat de arts dat zei) dan val ik nog meer af en ik eet juist veel chocola.
  Ik zie ook nog op de site dat mensen die de ziekte hebben “bija niks mogen eten…pfff..wat gebeurd er als je toch veel dingen eet
  terwijl dat je dat niet mag eten bijv. ik eet veel chocla

 5. Hoi iedereen bij mij is ook ziekte van crohn vastgesteld maar ik zou graag wat afvallen maar zoals julie weten zijn rauwe groenten niet goed voor de darmen wat kan ik wel eten en toch afvallen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *