9

Ziekte van Crohn vermoeidheid

ziekte-van-crohn-vermoeidheidVermoeidheid bij Crohn patienten is een veel gehoorde klacht, waardoor het functioneren van deze mensen in de dagelijkse maatschappij moeilijker tot bijna onmogelijk wordt gemaakt. Gezonde mensen kunnen zich dit bijna niet voorstellen, maar als je geen energie hebt kan je gewoon bijna niets, in dit artikel gaan we hier wat verder op in en ook hoe je het eventueel kan beperken zodat je de ziekte van Crohn vermoeidheids klachten niet hebt.

Hoe ontstaan de ziekte van Crohn vermoeidheids klachten dan?

De reden van de vermoeidheid is vaak simpelweg het resultaat van de darmen die niet goed genoeg hun werk doen. De darmen zorgen namelijk voor de opname van voedingstoffen in het lichaam, en op het moment dat je in een actieve Crohn periode zit zullen de darmen aangetast zijn of worden door ontstekingen, zodra dit het geval is zijn de darmen zo geirriteerd op en rondom de ontstekingen dat ze veel minder voedingstoffen kunnen opnemen in het lichaam waardoor o.a. de vermoeidheids klachten versterkt worden.

Tevens zal het lichaam van een Crohn patient ook veel harder moeten werken tegen de ontstekingen en de eventuele andere symptomen van Crohn, waardoor er automatisch veel energie verloren gaat aan de bestrijding hiervan.

Hoe kan ik voorkomen dat ik deze vermoeidheidsklachten krijg?

Dit kan je eigenlijk niet voorkomen, maar wel eventueel verminderen. Een belangrijk onderdeel wat je als Crohn patient moet beheersen isdat je een goede structuur in het leven moet hebben. Deze hierbij aan een goed slaap patroon, en goed drinken en eten. Tevens moet je voldoende rust pakken ook in de rustige periodes zodat je lichaam zich goed kan herstellen en tot rust kan komen. De ziekte van Crohn opvlammende periodes heeft namelijk vaak als kenmerk dat deze actief wordt na een drukke periode, of een periode met veel stress.

Zijn er medicijnen voor deze vermoeidheidsklachten?

Voor de ziekte van Crohn vermoeidheids klachten zijn verschillende supplementen en/of vitamines beschikbaar om de vermoeidheidsklachten te bestrijden. Denk hierbij aan een vitamine B12 spuit die je bij de huisarts kan halen, maar er zijn ook diverse producten van Herbalife waar we positieve verhalen over horen.

Het komt er eigenlijk op neer dat je goed moet opletten als crohn patient hoe je leeft. Als je een regelmatig leven hebt, en in ieder geval alles op een gestructureerde manier aanpakt en tevens zo gezond mogelijk probeert te leven met als aanvulling een Vitamine B12 spuit of homeopathische middelen dan heb je kans de je je vermoeidheidsklachten grotendeels onder controle houdt. Je lost het er niet mee op, maar de kans is groot dat het wel beter gaat.


Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

9 reacties

 1. Bij mij hebben 2 spuiten vitamine B12 niets gedaan. Ik slik vitamine D extra, ook dat werkt niet bij mij. Daarnaast slik ik ook extra ijzer. Ik merk daar ook niets van, maar het kan geen kwaad om het wel te doen denk ik. Voor de extra vitamines neem ik wel Centrum vitaminetabletten 1x per dag. Daardoor heb ik nu veel minder vaak last van een koortslip of een ontstoken ooglid. Misschien een idee?

 2. Deze berichten hoorde ik de laatste tijd ook steeds vaker, dat vitamine tabletten meer effect lijken te hebben dan een B12 spuit of Vitamine D.

  Het zal natuurlijk ook wel zo zijn als je geen B12 spuit laat zetten en geen Vitamine D tabletten slikt dat het er zeker ook niet beter op gaat worden, want vooral de Vitamine D tabletten zijn natuurlijk zeker nuttig voor de botten. Maar daarom proberen wij in onze artikelen ook diverse zaken naar voren te laten komen, omdat dit voor iedereen een ander effect heeft.

 3. Ik ben welzijnscoach van Herbalife en heb onlangs iemand geholpen met de ziekte van Crohn. Hij is super tevreden en moet geen andere medecijnen slikken. Hij neemt iedere ochtend en middag een shake neemt per maaltijd 2 vezel en 1 vitamine en drinkt doorgaans de dag herbalife kruidendrank en herbalife aloe max.

  • Van de Herbalife aloe drank kan ik alleen maar melden dat het bij mij juist NIET werkte. Kreeg er enorm last van! Er kan dus niet genoeg benadrukt worden dat je als Crohnpatient zelf er achter moet komen wat bij jou goed werkt of wat niet. Dus een hele persoonlijke zoektocht door Voedselland.

 4. Beste,
  Momenteel zoveel last van vermoeidheid dat ik gewoon bijna niks meer kan.. maar gewoon door moet gaan. Tips zijn zo welkom om in ieder geval de dagelijkse dingen te kunnen doen!!

  • Hoi Nvan,

   Ik heb precies hetzelfde ! Alleen maar vermoeid! Ik weet dat je reactie enige tijd geleden is maar ik vroeg me af of je al iets hebt ontdekt om je vermoeidheid (deels) tegen te gaan (tip)? Gr Roy

 5. Als je vitamine B,12 spuit moet je wel voldoende foliumzuur er bij slikken het word dan beter opgenomen in het lichaam als je 3000 umg spuit slik er dan 800 mg foliumzuur er bij sterkte er mee

 6. Ik ben ook teneinde raad, heb van alles geprobeerd, sporten , entivio, humira, remicade,…ik blijf supper moe lopen… Heel soms een dagje X beter maar nooit goed… Ben al een jaar en half aan het uitzoeken hoe en wat…

 7. Ik ben 25 jaar en heb zelf nu ook al 4 jaar de ziekte van chron.
  Ik krijg om de 2 maand inflectra baxters en 1 x om de maand vitamine B12 spuiten. Ook ik blijf altijd heel moe. Ik heb 11 a 12 uur slaap per dag nodig. Indien ik dit paar dagen niet doe ben ik oververmoeid en kruip ik over de grond van de buikpijn. Ook ik geraak niet van de vermoeidheid af en weet ook niet hoe ik dit moet oplossen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *