2

Ziekte van crohn symptomen – Eetlust

ziekte-van-crohn-eetlustHet heeft even geduurd maar bij deze weer een nieuw artikel in de reeks van de ziekte van crohn symptomen. In dit artikel gaan we het hebben over hoe om te gaan met voeding als je de ziekte van Crohn hebt, er zijn namelijk nogal wat fabeltjes, maar ook nuttige weetjes die je als Crohn patient moet weten.

Wat moet je vooral niet eten?

Hier zijn al hele discussies over gevoerd, we hebben er zelfs een pagina voor ingericht met de meest voorkomende adviezen van diverse onderzoekers en specialisten wat je nou niet moet eten. Het probleem is alleen dat het weer niet voor alle personen geld die de ziekte van Crohn hebben. Vaak is het toch een een kwestie van experimenteren met je eigen voedsel waar je nou wel of niet tegen kan, bij deze in ieder geval het lijstje wat aangeraden wordt om niet te eten, of in ieder geval met beleid:

 • alcohol (gemengde dranken, bier, wijn etc.)
 • boter, mayonaise, margarine, oliën
 • koolzuurhoudende dranken
 • koffie, thee, chocolade
 • maïsbladeren
 • zuivelproducten (als lactose-intolerantie)
 • vet voedsel (gebakken voedsel)
 • voedingsmiddelen rijk aan vezels
 • gasproducerende voedingsmiddelen (linzen, bonen, peulvruchten, kool, broccoli, uien)
 • noten en zaden (pindakaas, andere notenpasta)
 • rauwe groenten
 • rood vlees en varkensvlees
 • kruidig voedsel
 • volle granen en zemelen

Dat is nogal wat, van veel zaken die hierboven genoemd worden is het niet zo dat je het niet mag eten, maar het kan wel zo zijn dat jou lichaam hier heftig op reageerd. Deze ziekte van Crohn symptomen zal je waarschijnlijk snel genoeg herkennen als je bijvoorbeeld na een frietje met van de snackbar niet lang daarna naar de wc moet rennen met krampen, dan weet je dat je dit beter in de toekomst kunt vermijden. Maar nogmaals dit verschilt weer per persoon.

Hoe herken ik de ziekte van Crohn symptomen met wat ik eet?

Je zal als je bepaalde voedingsmiddelen eet die niet aangeraden worden niet meteen herkennen van he, dat ligt daaraan. Maar meestal weet je als je krampen krijgt 1 a 2 uur na het eten van iets dat het niet goed zit, soms kan dit echter langer duren voordat de symptomen hiervan naar voren komen. Het makkelijkst is als je veel last hebt van buikkrampen om eerst eens 1 a 2 dagen neutraal voedsel te eten zoals zoet fruit, goed gekookte groenten als Broccoli met kip en water drinken. Als de krampen minder worden en dus de symptomen afnemen dan weet je in ieder geval dat het gedeeltelijk door je voeding komt. Als je hierna langzaam weer andere dingen gaat eten en drinken, hou dan goed in de gaten wanneer je lichaam hierop gaat reageren dan kan je hierop namelijk anticiperen.

Ik kan niet eten, wat nu?

Een veel gehoorde klacht van Crohn patienten is dat in tijden van opvlamming de eetlust weg is. Bij deze ziekte van Crohn symptomen is het niet makkelijk voor je, want je kan niet simpelweg meer eten als je lichaam dit niet wilt. Als je in ieder geval geen tot heel weinig eetlust hebt is het verstandig om dit niet te lang aan te kijken, want hoe langer je niet eet hoe meer je gaat afvallen en dat is bij de meeste Crohn patienten geen goede optie omdat je lichaam het al zwaar heeft. Het verstandigst is om na 1 a 2 dagen aankijken toch contact op te nemen met je MDL arts zodat hij kan kijken wat er aan de hand is, en eventueel medicijnen kan voorschrijven om de opvlamming van de Crohn tegen te gaan. 1 ding blijft belangrijk als je geen eetlust hebt, is om veel te blijven drinken zodat je niet uitdroogt!

Ziekte van Crohn symptomen artikel reeks, hoe verder?

We merken dat de artikelen veel gelezen worden op onze website, maar helaas krijgen we weinig reacties. Bij deze onze vraag om uw mening over onze artikelen te geven met als het kan opbouwende kritiek. Alvast bedankt voor uw reactie.

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

2 reacties

 1. hallo,
  ik heb al een jaar of 6 de ziekte van crohn.
  die redelijk onder controle is met medicatie via infuus, maar toch heb soms nog last. als ik een warme maaltijd heb gegeten, dan moet ik achter een 15min naar het toilet? wat kunnen jullie mij adsvieseren?
  Mvg
  stijn daenens

 2. Ik heb sinds 6 jaar de ziekte van crohn ik werd hierdoor geconstateerd door fistels, ik zat een jaar of 5 aan de remicade en dit ging super . Ik had wel veel last van vermoeidheid , acne , blaasontsteking & vaginale schimmelinfectie maar voor de rest werkte het top mijn crohn bleef rustig. Door zwangerschap moest ik stoppen en ben 1 jaar medicijn vrij geweest totdat ik een opvkamming kreeg met totaal andere symptomen bijkpijn, diaree, geen eetlust & en niet kunnen eten door aften in mijn mond en pijn aan slokdarm… ik zit nu weer aan de remicade kreeg bij het 2e infuus een reactie en werd benauwd na het stop zetten van het infuus en weer laten lopen ging het goed ik heb entocort erbij gekregen . Toen ik deze moest afbouwen kwamen de klachten terug en ben nu weer flink ziek en in afwachting hoe en wat nu.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *