2

Ziekte van crohn erfelijk

Is de ziekte van Crohn erfelijk?

Dat is de vraag waar ik vandaag iets dieper op in ga. Dit artikel is de eerste in de reeks die ik wil gaan schrijven over de verschillende vragen die Crohn patienten hebben, want er zijn nogal wat vragen. En als je het internet erop na leest wordt je er vaak niet vrolijker van, want het voordeel van internet wordt namelijk meteen een nadeel. Er is namelijk zoveel te vinden waarvan het negatieve gedeelte vaak de overhand heeft, waardoor het allemaal nog erger lijkt terwijl dit vaak alleen in de individuele gevallen het geval is. Maar over de vraag of de ziekte van Crohn erfelijk is, kan eigenlijk maar half een bevestigend antwoord gegeven worden.

De ziekte van Crohn is namelijk erfelijk. Dat klinkt zorgwekkend als je als Crohn patient dit leest, maar er zit nog wel wat nuance in. Namelijk de kans dat bij iemand Crohn ontstaat dat het zich gaat uitte is 6 cijfers achter de komma dus ongeveer 0,000001 procent. De kans dat je dus een actieve Crohn overdraagt aan je kind word dan verdubbeld dus zo’n 0,000002 procent dus nog bijna niets.

Als de ziekte van Crohn erfelijk is, moet ik dan wel aan kinderen denken?

Dat is de vraag die je zelf moet beantwoorden, maar zoals ik eerder ook al aangaf is de kans zo klein dat je kind ook Crohn krijgt dat je het hier niet om hoeft te laten. Dat de ziekte van Crohn erfelijk is is dan wel bewezen, en het zit dan ook in de genen van de Crohn patient, maar de kans dat deze genen actief worden is verwaarloosbaar. Je hoort eigenlijk ook niet tot zelden dat er meerdere Crohn patienten in 1 familie zijn, zelfs bij eeneiige tweelingen zijn er situaties bekend dat de 1 Crohn heeft en de ander niet. Terwijl je zou zeggen dat het qua genen bij hun identiek zou moeten zijn, voordat betreft is Crohn zo onvoorspelbaar als wat en moet er nog flink wat onderzoek naar gedaan worden.

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

2 reacties

  1. ik ben een 50 jarige en heb sinds Pasen 1988 de Ziekte van Crohn, en bij onze tweede zoon is er sinds 2005 ook deze ziekte ondekt op zijn 17 jarige leeftijd. Op dit moment zijn wij de twee enige in de familie / gezin met deze ziekte

  2. In onze familie komt het wel veel voor, mijn vader had het en is door complicaties overleden . Mijn oma had het mijn broer en nicht hebben het en ikzelf heb het ook.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *