Ziekte van Crohn behandeling

Ziekte van Crohn behandeling

Op dit moment is de ziekte van Crohn nog niet te genezen en hopelijk gaat dit wel ooit komen, maar gelukkig zijn er al wel diverse behandelingen op de markt die ervoor zorgen dat de symptomen van de ziekte van Crohn een stuk minder worden of zelfs weg blijven. De ziekte van Crohn behandeling die op dit moment het beste werkt zijn de zogenaamde Anti-TNF behandelingen deze zijn er in 2 varianten. Verder zijn er ook allerlei medicijnen waarvan bewezen is dat ze een positief effect hebben op bepaalde symptomen van de ziekte van Crohn.

Anti-TNF behandeling

Deze behandeling is vaakst het meest doeltreffend voor het bestrijden van de symptomen van de ziekte van Crohn. Bij Crohn is namelijk het stofje TNF (rumornecrosefactor) in hoge concentraties aanwezig, dit stofje is dan ook de grootste oorzaak van de ontstekingen bij Crohn patienten. Op dit moment heb je eigenlijk 2 types van anti-TNF behandelingen namelijk de volgende:

  • Humira – Humira blokkeerd de werking van TNF waarmee de concentraties van dit stofje geleidelijk aan moeten afnemen en de ontstekingen hiermee natuurlijk ook. Dit medicijn is nog maar sinds een paar jaar voor iedereen verkrijgbaar op doktersadvies, maar is inmiddels toch wel bewezen als een van de beste middelen om de symptomen van crohn te onderdrukken. Humira wordt d.m.v. een injectiespuit ingebracht en bij de meeste patienten waar dit voorgeschreven wordt moet er 1 keer in de 2 weken een spuit gezet worden.
  • Remicade (INFLIXIMAB) – Dit is een anti-TNF middel die gebasseerd is op muizeneiwitten en wordt d.m.v. een infuus bij je ingebracht. Voordat  Humira op de markt was, was dit het enige middel om de TNF te onderdrukken. Het nadeel van Remicade is dat patienten hier op een gegeven moment resistent voor worden, waardoor het werkzame middel niet meer werkzaam is.

Beide anti-TNF behandelingen zullen niet zomaar voorgeschreven worden want er zijn nogal wat bijwerkingen. Omdat het immuunsysteem gedeeltelijk uitgeschakeld wordt om de TNF cellen te onderdrukken ben je namelijk weer vatbaarder voor andere ziektes. Daarom zal een Crohn patient bijv. ook vaker de griep pakken dan een gemiddeld persoon die geen Crohn heeft.

Gevolgen medicijnen bij de behandeling van de ziekte van Crohn

Die kunnen best wel aanwezig zijn want er wordt soms nogal wat voorgeschreven, bij bijvoorbeeld de anti-TNF behandelingen is het algemeen bekend dat je algemene weerstand flink verslechterd, het kan bijvoorbeeld zo zijn dat je vaker per jaar verkouden bent of elk griepje die er heerst dat je die mee gaat pakken. Dit komt omdat hoewel deze behandelingen van de ziekte van Crohn je echt kunnen helpen om deze onder controle te houden, het gewoon ontzettend veel van je lichaam vraagt dat de weerstand erom heen gewoon verslechterd.

Maar helaas is dit bij heel veel medicijnen het probleem, namelijk dat er aan elk voordeel een nadeel zit, dus houdt dat altijd in je achterhoofd.

Overige Medicijnen

Bij de ziekte van Crohn behandeling komen ook veel andere medicijnen aan bod. Om ze hier allemaal op te noemen is misschien wel een beetje teveel van het goede, maar het is een feit dat bij de behandeling van Crohn ieder persoon weer anders is. Waar het voor de een een uitkomst is kan het voor een ander persoon gewoon niets helpen.

 

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *