0

Het zelfreinigend vermogen van de darm – Behandeling Crohn

ziekte-van-crohn-erfelijkWij kwamen laatst een nieuwsbericht tegen in de telegraaf vanuit een onderzoek die o.a. in het AMC gedaan is, en nog steeds bezig is. In dit onderzoek zijn ze druk bezig om de oorzaak van de vele ontstekingen van de ziekte van Crohn te onderzoeken en te kijken hoe dit het beste behandeld kan worden. De behandeling van Crohn tot nu toe is vaak symptoom bestrijding en ontstekings remmend, maar met dit onderzoek zijn ze weer een heel stap verder gekomen om eventueel een medicijn te ontwikkelen die direct in de darmen werkt.

Leest u dit bericht zelf maar eens na door de bron onderaan het artikel aan te klikken, het ziet er namelijk veelbelovend uit.

Intro artikel

Een darmstamcel schiet niet graag in de stress, ontdekte internist-in-opleiding Jarom Heijmans. Als de stamcel bespeurt dat er iets mis is, slaat hij liever de weg in van de specialisatie. Gemankeerde stamcellen worden zo gewone darmcellen en zijn binnen een week opgeruimd. Het ontdekte mechanisme biedt interessante aanknopingspunten voor kankerpreventie en -behandeling.

‘Ons onderzoeksterrein is ongeveer zo groot als een tennisveld’, zegt Gijs van den Brink, hoogleraar Experimentele Gastroenterologie. ‘Rol de binnenkant van vier meter dunne darm en een meter dikke darm uit en je komt uit op tweehonderd vierkante meter. Op dit tennisveld zitten 100 biljoen bacteriën. Overwegend goede en neutrale exemplaren, die ons helpen bij het verteren van voedsel, maar zo af en toe zit er ook een gevaarlijk clubje bij dat onschadelijk gemaakt moet worden.’

Een gezonde darm heeft dus een goed afgestelde verdediging nodig. Bij ziekten zoals Crohn en colitis ulcerosa – ontstekingsziekten van de darm – lijkt die ‘paspoortcontrole’ niet helemaal goed afgesteld. ‘Naast problemen met de verdediging kan er ook iets mis zijn met de vervanging en vernieuwing van de voering van de darm’, vertelt promovendus Jarom Heijmans. ‘Elke week wordt de voering – het hele tennisveld – compleet vernieuwd. Als er gaten vallen in de vernieuwing van die slijmvlieslaag kunnen er zweren ontstaan. Ook vanuit deze hoek is er dus een verband met Crohn en colitis.’

Bron: AMC.nl

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *