2

Vitamine D – helpt het of juist niet?


Bij de behandeling van de ziekte van Crohn zijn er regelmatig nieuwe theorieën wat het beste zou helpen om de klachten te verminderen die veel mensen met de ziekte van Crohn hebben. De een heeft het bijvoorbeeld over sporten, de ander weer over homeopathische middelen die perfect werken en ga zo maar door. Als een ding al duidelijk is als u meer weet over de ziekte van Crohn is dat elk persoon weer anders is, en ook anders reageert op bepaalde medicatie, middelen of andere hulpstukken.

Maar laatst is er toch een enigszins veelbelovend onderzoek in Amerika geweest die misschien toch voor sommige een hulpmiddel kan zijn. Op Nu.nl stond eind Mei het bericht dat ze namelijk een onderzoek uitgevoerd hebben op een kleine groep mensen die in de rustige fase zitten/zaten van de ziekte van Crohn. Maar ondanks dat ze van Crohn zelf niet zo’n last hadden, wel veel last hadden van de bekende symptomen van de ziekte van Crohn.

Het onderzoek

Ze hebben 27 mensen met deze symptomen van Crohn behandeld, waarvan een aantal mensen de Vitamine D supplementen gebruikten, en de andere een placebo. Niemand wist welke hij/zij kreeg, om het onderzoek zo goed mogelijk te laten verlopen.

Het resultaat was zoals het nu naar uitziet, dat de mensen die Vitamine D supplementen gebruikte zich een stuk fitter voelde, en de vermoeidheidsklachten en de futloosheid een stuk minder waren.

Conclusie

Het is natuurlijk nog te vroeg om hier keiharde conclusies aan vast te binden, maar het is misschien wel de moeite waard om met uw behandelende arts te overleggen of het misschien kan helpen met uw vermoeidheidsklachten die u ervaart als Crohn patiënt. Tevens is het voordeel van Vitamine D natuurlijk dat het o.a. goed voor de botten is. Maar ons advies is om niet zomaar zelf te gaan experimenteren, maar dit altijd in overleg te doen met uw arts.

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

2 reacties

  1. Voor mij werkt dit in ieder geval ook, sinds 4 maanden slik ik elke dag extra vitamine d tabletten en hierdoor voel ik mij een stuk minder vermoeid. het is nog niet weg en ik heb nog steeds mijn slechte dagen maar ik voel mij wel een stuk beterder.

  2. De vitamine B12 wordt via injecties gedaan om dat het anders niet door het lichaam wordt opgenomen. Hoe zit dat dan met vitamine D?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *