Symptomen

Ziekte van Crohn Symptomen

Om te beginnen zijn de ziekte van Crohn symptomen heel divers, en we kunnen daarbij een hele lijst maken. Aangezien dit artikel over de symptomen niet pagina’s lang te maken zetten we hier de belangrijkste medische informatie neer die we hebben. Voor de andere symptomen die ook meekomen met de ziekte van Crohn hebben we diverse andere artikelen op onze website staan zoals: vermoeidheidsklachten bij de ziekte van Crohn, Crohn en werken en nog veel meer. Kijkt u gerust eens rond voor meer informatie.

Diagnose van Crohn en de symptomen

Veel mensen met de ziekte van Crohn hebben al diverse symptomen van Crohn jaren voordat de diagnose ook daadwerkelijk gesteld is. Over het algemeen wordt deze ziekte geconstateerd in de leeftijdscategorie van 15 t/m 30 jaar. Maar dit kan natuurlijk in elke leeftijdscategorie voorkomen, maar in de meeste vallen wordt het dus in die leeftijdscategorie geconstateerd.

Vanwege de ‘fragmentarisch’ aard van de gastro-intestinale aandoeningen en de diepte van weefsel betrokkenheid, kunnen de eerste symptomen vager zijn dan bij colitis ulcerosa. Mensen met de ziekte van Crohn gaan door perioden van opflakkeringen en remissie. Je kan er soms jaren last van hebben, maar ook jaren weer niet. Hier valt niet echt duidelijk te zeggen waardoor dit komt. Ook al zijn er al diverse behandelingen beschikbaar om vooral de opvlammingen tegen te gaan, en gelukkig werkt dit voor de meeste mensen dan ook.

ziekte-van-crohn-symptomenGastro-intestinale symptomen

Buikpijn kan het eerste symptoom zijn van de ziekte van Crohn. Het gaat vaak gepaard met diarree, vooral bij degenen die een operatie hebben ondergaan. De diarree kan gepaard gaan met bloed. Mensen die een operatie hebben ondergaan of meerdere operaties eindigen vaak met een korte darm syndroom van het maag-darmkanaal. De aard van de diarree ziekte van Crohn kan afhankelijk zijn van de dunne darm of dikke darm die betrokken is. Ileitis resulteert meestal in een groot volume waterige ontlasting. Colitis kan resulteren in een geringere hoeveelheid uitwerpselen van hogere frequentie. Fecale consistentie kan variëren van vaste naar waterig. In ernstige gevallen kan een persoon meer dan 20 stoelgangen hebben per dag en kan het nodig zijn om ’s nachts wakker te worden om te poepen. Zichtbare bloeding in de ontlasting komt minder vaak voor bij de ziekte van Crohn dan bij colitis ulcerosa, maar kan voorkomen bij de vaststelling van colitis van Crohn. Ziekte van Crohn kan ook worden geassocieerd met primaire scleroserende cholangitis, een soort ontsteking van de galwegen.

Perianale ongemak kan ook prominent zijn in de ziekte van Crohn. Jeuk of pijn rond de anus kan wijzen op een ontsteking, fistels of abces rond het anale gebied. Fecale incontinentie kan peri-anale ziekte van Crohn begeleiden. Aan het andere uiteinde van het maag-darmkanaal, kan de mond worden beïnvloed door niet-helende wonden (aften). Zelden kan de slokdarm en de maag worden betrokken bij de ziekte van Crohn. Deze kunnen leiden tot symptomen zoals moeite met slikken (dysfagie), pijn in de bovenbuik, en braken.

Systemische symptomen

Ziekte van Crohn, evenals vele andere chronische ontstekingsziekten, kan een verscheidenheid aan systemische symptomen hebben. De ziekte van Crohn symptomen kunnen als volgt zijn: Koorts kan aanwezig zijn, maar koorts van meer dan 38,5 ˚ C zijn ongewoon, tenzij er een complicatie zoals een abces aanwezig is. Mensen met uitgebreide dunne darm ziekte kan ook absorptie van koolhydraten of lipiden, die verder kan verergeren gewichtsverlies.

Extraintestinal symptomen

Naast systemische en gastro-intestinale betrokkenheid, kan de ziekte van Crohn invloed hebben op vele andere orgaansystemen. Ontsteking van het inwendige gedeelte van het oog, bekend als uveïtis, kan oogpijn, vooral bij blootstelling aan licht (fotofobie). Ontsteking kan ook betrekking hebben op het witte deel van het oog (sclera), een aandoening, de zogenaamde episcleritis. Zowel episcleritis als uveïtis kunnen leiden tot verlies van het gezichtsvermogen indien onbehandeld.

De ziekte van Crohn gaat gepaard met een type reumatologische ziekte bekend als seronegatieve spondyloarthropathie. Deze groep van ziekten wordt gekenmerkt door ontsteking van een of meer gewrichten (artritis) of spier inserties (enthesitis). De artritis kan grotere gewrichten beïnvloeden zoals de knie, schouder of kan de kleine gewrichten van de handen en voeten aantasten. De artritis kan ook de wervelkolom, waardoor spondylitis ankylopoetica evenals de gehele rug betrekken of gewoon sacroiliitis waarbij de onderrug is betrokken. De symptomen van artritis zijn pijnlijke, warme, gezwollen, stijve gewrichten en verlies van beweeglijkheid van de gewrichten of functie.

De ziekte van Crohn kan ook de huid, bloed en endocriene systeem. Een type van de huid manifestatie, erythema nodosum, presenteert als rode bultjes verschijnen meestal op de schenen. Erythema nodosum is te wijten aan een ontsteking van de onderliggende onderhuids weefsel en wordt gekenmerkt door septum panniculitis. Een ander huidletsel, pyoderma gangrenosum, is meestal een pijnlijke zweren knobbeltje. De ziekte van Crohn verhoogt ook het risico op bloedstolsels, pijnlijke zwelling van de onderbenen en kan tekenen van diepe veneuze trombose, ook kunnen ademhalingsproblemen het gevolg zijn van een longembolie zijn. Autoimmune hemolytische anemie, een aandoening waarbij het immuunsysteem de rode bloedcellen aanvalt, is ook vaker ziekte van Crohn en kan vermoeidheid, bleekheid, en andere symptomen vaak in bloedarmoede veroorzaken. Clubbing, een afwijking van de uiteinden van de vingers, kan ook een gevolg van de ziekte van Crohn. Tenslotte kunnen de ziekte van Crohn symptomen ook osteoporose of botontkalking veroorzaken. Personen met osteoporose hebben een verhoogd risico op botbreuken. Meestal ontstaat dit ook door de medicatie die gebruikt wordt bij het behandelen van de ziekte van Crohn.

De ziekte van Crohn kan eveneens neurologische complicaties veroorzaken (verluidt in tot 15% van de patiënten). De meest voorkomende hiervan zijn aanvallen, beroerte, myopathie, perifere neuropathie, hoofdpijn en depressie.

Conclusie is dat de ziekte van Crohn symptomen heel divers kunnen zijn en als je dit alles doorleest wordt je er ook niet vrolijker van. Maar de ziekte van Crohn is toch voornamelijk aanwezig in het darmenstelsel en lang niet alle patienten heeft last van de andere ziekte van Crohn symptomen. Het kan namelijk samengaan, maar gelukkig niet altijd.

 

4 reacties

  1. Kan men na jarenlang ziekte van crohn te hebben, last krijgen van pijnlijke spieren en gewrichten vanaf de leeftijd van 50jaar?

    • Jazeker kan dat het kan ook meerdere vormen van reuma veroorzaken zoals bechterew maar ook spierreuma.

  2. Kanje na jarenlang last hebben vanaf 50 jaar van spier-en gewrichtsproblemen bij de ziekte van crohn?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *