5

Roken en de ziekte van Crohn

De vraag is natuurlijk roken en de ziekte van Crohn is dat verstandig? Velen zullen zeggen dat roken altijd slecht voor de gezondheid is, maar dat is misschien wel een andere discussie. De discussie hier is of het verstandig is om te roken als de ziekte van Crohn bij jou geconstateerd is. Over Crohn patiënten wordt al geruime tijd aangegeven dat roken niet aangeraden wordt, een van de oorzaken van de ziekte van Crohn en de heftigheid van de symptomen die je ondervindt versterkt wordt door het roken. Maar er zijn echter ook verhalen bekend over patiënten die hun hele leven al rookte en in eens stopte met roken waarbij de symptomen van Crohn door het stoppen met roken namelijk toenamen.

Ik rook en ik heb de ziekte van Crohn, wat nu?

Het advies wat je arts zou geven is: Meteen stoppen met roken.! De vraag is doe je dit ook, want er zijn natuurlijk als roker heel veel redenen te bedenken om het niet te doen, namelijk het houdt je rustig onder spanning, zorgt voor afleiding en is gewoon lekker. Maar als je kijkt naar de nadelen van roken voor jou als Crohn patiënt dan zijn er heel wat meer te verzinnen waarvan de belangrijkste is dat de kans dat de symptomen van Crohn eerder toenemen dan afnemen.stoppen-met-roken-crohn

Over het algemeen betekend roken met de ziekte van Crohn dat de kans 40% groter is dat de Crohn meer opvlammingen kent dan bij een patiënt die niet rookt, dit komt waarschijnlijk door het feit dat bij mensen die roken er meer kans is op bloedstolsels ook wel Trombose genoemd, en hierdoor de darmen vatbaarder zijn voor ontstekingen welke natuurlijk bij Crohn patiënten al vatbaarder zijn. Toch zijn er ook veel gevallen bekend dat door het roken bij sommige patiënten er juist hele rustige periodes zijn in het ziekteverloop, waardoor dit komt is nog niet bewezen.

Moet ik beginnen met roken als ik Crohn heb?

Deze vraag komt wel eens naar voren op verschillende fora omdat hier natuurlijk de succes verhalen staan van mensen die roken en de ziekte van Crohn hebben en waarbij het goed gaat. Hier is eigenlijk heel simpel maar 1 antwoord op te geven, namelijk NEE begin niet. De voordelen die het roken voor sommige patiënten misschien geeft hoeft namelijk niet bij jou te werken, plus het feit dat roken weer andere risico factors met zich meeneemt waar je niet op zit te wachten.

Conclusie over roken en de ziekte van Crohn

De conclusie is dat het niet verstandig is om te beginnen of door te gaan met roken bij de ziekte van Crohn, omdat diverse onderzoeken aantonen dat dit de symptomen van Crohn aanmoedigen, maar naast de standaard feiten over roken is het nog niet bewezen dat het per definitie slecht is. Dus totdat iemand een gedegen onderzoek hier naar verricht, of misschien is er al eentje maar hebben wij deze gemist kunnen wij zeggen dat je zelf moet kijken wat voor jou verstandig is. 1 ding is zeker dat het tenslotte je eigen keuze moet zijn.

Handige links:

Stoppen met roken – http://www.thuisarts.nl/stoppen-met-roken

 

 

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

5 reacties

  1. Ik ben zelf nu ook druk bezig om te stoppen met roken, en ik heb het idee dat je dmv nicotine pleisters de eventuele klachten die je wel eens leest over het stoppen met roken, waardoor de symptomen opvlammen weg blijven.

    • Ga gewoon eens langs bij pro stop laser therapie, als je echt gemotiveerd bent neemt deze therapie de nicotineverslaving helemaal weg. Ben zelf al 3 jaar helemaal clean!! succes Sjan

  2. Haai,

    Mijn vriend heeft de ziekte van Crohn. Ik zelf rook. heeft dit veel effect op zijn gezondheid of kan het geen kwaat?

  3. goed artikel, en als je zo graag wil roken voor afleiding gebruik dan de elektrische sigaret.

  4. Hallo, ik ben een persoon van 14 jaar ik heb een moeder die de ziekte van crohn heeft maar mijn vader rookt in huis.. De dokter heeft gezegd dat dat niet goed is voor mijn mama, maar mijn papa luistert niet. Als mijn papa blijft verder roken in huis wat voor gevolgen kan dit hebben op mijn mama? Zou er iemand kunnen helpen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *