1

Obstipatie bij de ziekte van Crohn

ziekte van crohn buikoverzichtIs dit mogelijk dat het dit aan elkaar gelinkt is?

Ja het kan mogelijk zijn als je de ziekte van Crohn hebt dat daarbij wel eens obstipatie ontstaat. Het is niet een van de meest voorkomende symptomen van Crohn omdat over het algemeen de ontlasting eerder dun is dan dik, maar het kan dus zeker. Obstipatie bij Crohn is ook nog eens extra vervelend omdat je darmen het al vaak genoeg moeilijk hebben met de ontstekingen en obstipatie kan deze ontstekingen ook nog eens verergeren.

Wat kan ik tegen obstipatie doen?

Zoals we al zeiden komt het bij mensen met Crohn bijna nooit voor dat er een echte obstipatie ontstaat omdat de ontlasting eerder dun is dan te dik, maar toch zijn er ook wel genoeg gevallen bekend waarbij vooral door medicijn gebruik de ontlasting te dik wordt wat de obstipatie veroorzaakt.

Wat je er tegen kan doen is vaak de bekende middeltjes gebruiken zoals forlax maar doet dit altijd in overleg met uw specialist. Want waar bij een normaal gezond persoon er allerlei middeltjes zijn om obstipatie te verhelpen, is het voor mensen met Crohn niet altijd het juiste middel, het kan zelfs averechts gaan werken.

Waardoor komt deze obstipatie?

Dat kan diverse oorzaken hebben, het kan zijn dat u een ander medicijn bent gaan gebruiken waar uw darmen overdreven op reageren, maar het is altijd opletten als u Crohn heeft, want het kan ook betekenen dat de darmen zo vernauwd zijn dat het lijkt alsof u obstipatie heeft, maar eigenlijk zijn uw darmen zich dan zo aan het vernauwen dat er zelfs een ileus (darmafsluiting) kan ontstaan. Daarom is het altijd belangrijk bij dit soort klachten om zo snel mogelijk contact op te nemen met uw behandelend specialist.

Obstipatie bij Crohn herkennen

De meeste mensen met Crohn hebben een stoelgang die niet te meten is, maar een ding is bijna altijd wel het geval, de stoelgang is meerdere keren per dag. Op het moment dat u 2 a 3 dagen geen ontlasting heeft gehad dan moeten de belletjes wel gaan rinkelen, zeker als dit geen normaal gedrag is. Tevens op het moment dat u vage buik klachten krijgt meteen contact opnemen met uw specialist!

Meer informatie over obstipatie

Kunt u vinden op diverse websites, waaronder de website obstipatie.info Dit is een website boordevol informatie over obstipatie, de behandelingen hiervoor en ook een hulp bij het herkennen van de klachten hierover. Dus als u meer informatie wilt over obstipatie dan is dat de plek om eens te kijken.

Conclusie

Obstipatie bij Crohn is een dus veel voorkomend iets waar vele mensen die crohn hebben last van kunnen hebben. Je kan hier ter preventie aan de ene kant vrij weinig aan doen, maar net zoals we ook in onze voedingsartikelen beschrijven dat je altijd in de gaten houdt dat wat je eet en de eventuele gevolgen hiervan altijd probeert bij te houden. Hierdoor kan je namelijk in de toekomst wel weer klachten en symptomen van crohn enigszins onder controle houden.

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

Eén reactie

 1. Ik heb de Ziekte van Crohn en de Ziekte van Bechterew en krijg als medicatie Remicade.
  Jaren was het zo dat ik inderdaad meerdere keren op een dag naar de wc moest en dat kon op elke tijdstip van de dag. Moest morgens als ik een afspraak had rekening mee houden dat ik extra vroeg opstond, want 2 keer was normaal.
  Het is nu al een paar maanden helemaal out of the blue dat het niet meer vanzelf gaat en ik de ene keer meer dan de andere keer moeite voor moet doen en heb nu in een paar maanden tijd 3 keer echt een verstopping gehad dat ik een klysma moest gebruiken.
  Nu zou ik het bijna fijn vinden als ik weer zo vaak naar de wc kon.
  Ik ga nu niet meer elke dag naar de wc en sos zelfs 2 dagen niet en ik voel me dan opgeblazen, maar dat kan ook tussen mijn zijn.
  18 oktober moet ik voor controle naar de chirurg en zal dat zeker aankaarten en vragen voor een coloscopie, want ik maak me best wel een beetje ongerust.
  Herken iemand deze symptomen en is er iets aan te doen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *