5

Nieuw medicijn voor Ziekte van Crohn


Aangezien we veel reacties krijgen van diverse mensen die de ziekte van Crohn hebben kunnen we onze website steeds completer maken. Hiervoor is onze dank groot. Bij deze een artikel over een nieuw medicijn die in ontwikkeling is voor de ziekte van Crohn, hierover zijn we getipt door een lezer uit België.

Het gaat hierbij om het medicijn luisterend naar de naam Vedolizumab. Het is in het kort een medicijn die de bestrijding aangaat met de witte bloedcellen in de darmen, aangezien deze bij Crohn patienten in overvloed aanwezig zijn en de belangrijkste veroorzakers zijn van de ontstekingen in de darmen.

ziekte-van-crohn-symptomen

Wie, wat en waar is dit medicijn beschikbaar?


Het medicijn Vedolizumab is nog niet vrij beschikbaar, maar wel binnenkort is de verwachting. Het is een behandeling die ontwikkeld is in het UZ Leuven i.s.m. diverse andere buitenlandse ziekenhuizen. In het beginstadium van deze ontwikkeling waren de bijwerkingen van deze behandeling nog onaanvaardbaar, aangezien het isoleren van de witte bloedcellen in heel het lichaam zouden gebeuren, waaronder de hersenen met ernstige gevolgen als dat zou gebeuren. Dit is echter nu opgelost doordat ze het medicijn op hun plek kunnen vasthouden, waardoor deze zich niet verplaatst naar andere delen in het lichaam. De verwachting is dat dit medicijn in de loop van 2014 op de Europese markt gaat komen dus ook in Nederland.

Zodra hier meer nieuws over is zullen we dit zo snel mogelijk aan u melden.

Achtergrondinformatie:

Zoals de meeste mensen met de ziekte van Crohn inmiddels al wel weten is deze ziekte een Chronische inflammatoire darmziekte. Over het algemeen gaat deze ziekte gepaard met rustige periodes en flinke opvlammingen van de ziekte in de loop der jaren. Het grootste gevolg bij mensen met de ziekte van Crohn waarbij deze flink actief is, is dat de darmen aangetast zijn door zwellingen, ontstekingen en andere irritaties. Op het moment van schrijven zijn de meeste behandelingen die op dit moment gangbaar zijn er op gemaakt om d.m.v. bijvoorbeeld Humira, Imuran of Remicades de ontstekingen te onderdrukken waardoor deze hopelijk vanzelf weggaan, en in het ergste geval de flink aangetaste darmen operatief te verwijderen.

Volgens het artikel van het UZ in Leuven zal dit met hun medicijn straks niet meer nodig zijn, aangezien deze darmen namelijk door de medicatie zich weer herstellen.

We kunnen hier nog heel lang over doorschrijven, omdat ook ik wel enthousiast ben geworden door deze ontwikkeling, maar het beste kunt u dit zelf nalezen of zelfs terugkijken op VTM. Zie hieronder de links hiernaartoe.

Video VTM – Klik hier om naar het filmpje te gaan.

UZ Leuven – Klik hier voor het oorspronkelijke artikel

 

 

Ziekte van Crohn

Ik ben de beheerder van de website Ziekte van Crohn symptomen en heb deze website gemaakt omdat de ziekte van Crohn helaas in ons leven aanwezig is. Het doel van deze website is om een vast informatiepunt te worden voor mensen met vragen over de ziekte van Crohn, de symptomen die erbij horen en hoe hiermee om te gaan.

5 reacties

 1. Ik ben benieuwd of dit echt gaat werken zoals ze zeggen dat dit zou werken want dan heb ik zeker wel interesse hierin. Want als ik het goed begrijp zou dit dus betekenen dat er geen operaties meer nodig zijn bij ontstekingen dus goed nieuws

 2. Ik zal echt blij zijn als er een nieuwe doorbraak is.
  Ik ben bijna een jaar aan het worstelen met een opstoot, het gaat dan efkes goed, maar dan weer slecht, het is echt niet tof, ook niet voor mijn man en kinderen.

  • Ik ben ook aan het tobben , en ik zou super blij zijn als deze medicijn voor ons mensen met crohn op de mark komt Ik kreeg het in juli van dit jaar te horen, en ik ben door dit alles gewoon mezelf niet meer
   Ik heb 2 kinderen en ik was altijd die gekke blijde moeder ,maar nu ….
   Ik zou blij zijn en zou deze medicijn graag willen gebruiken.
   Ook al is het voor mijn kinderen….

 3. Zijn er al artsen in Nederland die dit middel voorschrijven?
  Kom net weer bij de internist vandaan en krijg de indruk dat zij ook niet weet wat ze er nou echt mee aan moet. Behalve weer beginnen met Prednison.

 4. Ik gebruik sinds kort dit middel ook via het UZ Gent en dit werkt fantastisch.
  Mijn klachten zijn helemaal weg. Ik eet alles wat ik wil, geen vermoeidheid of krampen. Alsof ik aan een nieuw leven ben begonnen. Natuurlijk…als alles goed gaat, dan kan het opeens zwaar tegenvallen. Maar hoop doet leven.
  Enige nadeel (als je het al zo mag noemen) is dat je naar het ziekenhuis dient te gaan om het te krijgen, terwijl je Humira of andere middelen thuis kan nemen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *